השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

בדיקת OCT – טומוגרפיה קוהרנטית אופטית

מומחים ברפואת עיניים נעזרים בבדיקות הדמיה לצד בדיקות קליניות לאבחון ומעקב אחר מחלות עיניים. בשנות ה-90 של המאה הקודמת פותחה אחת מבדיקות ההדמיה המתקדמות והיעילות ביותר בתחום זה – בדיקת ה OCT. הבדיקה הפכה לזמינה בשנות ה-2000 והיא בין בדיקות ההדמיה הנפוצות ברפואת העיניים כיום. מהי בדיקת OCT? כיצד היא מבוצעת? האם המכשיר פולט קרינה והאם ישנן תופעות לוואי או סיכונים בעקבות הבדיקה?

מהי בדיקת Optical Coherence Tomography?

בדיקת OCT או צילום OCT, היא סריקה שמדגימה מבנים פנימיים של העין כגון: הקרנית, הקשתית, זווית העין והעדשה, ובאופן השכיח ביותר – הרשתית, עצב הראייה והכורואיד (הדמית) . היא מבוססת על קרן לייזר (גלי אור) בעוצמה נמוכה. קרן הלייזר נשלחת אל העין ויוצרת תמונות רוחביות ברזולוציה גבוהה מאוד (5-7 מיקרון). הדיוק הרב של הצילום מאפשר לראות שינויים במבנים בתוך העין אשר לא ניתן לראותם בבדיקה קלינית. המכשיר אינו פולט קרינה מייננת בשונה ממכשיר CT או רנטגן, הטכנולוגיה דומה יותר לצילום במצלמה ביתית מאשר צילום העושה שימוש בקרינת רנטגן. הבדיקה אינה פולשנית, אינה כרוכה באי נוחות מיוחדת ונמשכת דקות ספורות.

מהם השימושים העיקריים לבדיקת OCT?

הבדיקה משמשת מומחים ברפואת עיניים לאבחון ומעקב אחר מחלות עיניים. תוצאות הבדיקה מאפשרות לקבל מידע רב ערך אודות מצב של מחלה קיימת או חשש לכזו. הבדיקה אינה שגרתית והיא מתבצעת כחלק ממאמצי האבחון והטיפול במחלות עיניים כגון:

כמו כן, בדיקת OCT משמשת לאבחון ומעקב אחר גידולים תוך עיניים כגון מלנומה (Melanoma) או רטינובלסטומה (Retinoblastoma), למעקב אחר מצב העין בעקבות ניתוח קטרקט, לאחר טיפול בהזרקות תוך עיניות, אבחון מצבים שונים של עצב הראייה ושימושים נוספים.

היכן וכיצד נעשית הבדיקה?

הבדיקה נעשית במרפאות עיניים או מכון לצילומי עיניים בו מכשיר OCT. אין צורך בהכנות כלשהן, הבדיקה נעשית ללא הרדמה ואינה פולשנית או כואבת. מטופלים המרכיבים עדשות מגע יתבקשו להסיר אותן לצורך ביצוע הבדיקה. כחצי שעה לפני הבדיקה, לעיתים יוזלפו טיפות עיניים להרחבת אישונים, אם כי ניתן לבצע את הבדיקה גם ללא הרחבת אישונים. המטופל יתבקש להניח את ראשו במכשיר ה-OCT ולפקוח את עיניו. קרן הלייזר המשמשת לביצוע הבדיקה אינה נראית ואינה מסנוורת. הבדיקה נעשית בישיבה ואורכת כ-15 דקות בלבד.

האם ישנן תופעות לוואי? סיכונים כלשהם?

בדיקת OCT אינה פולטת קרינה מייננת (אין לה קשר למכשיר ה-CT), אינה כואבת ולא כרוכה בסיכונים. ניתן לעבור את הבדיקה בהריון ובזמן הנקה ללא חשש. לאחר הבדיקה, אם נעשה שימוש בטיפות להרחבת אישונים, ייתכן טשטוש ראייה ותחושת סנוור למספר שעות וכדאי להימנע מנהיגה עד להתייצבות הראייה. במידה ולא הורחבו אישונים (כך ברוב המקרים) אין כל הגבלה וניתן לחזור לשגרה מיד לאחר הבדיקה

האם ישנן מגבלות לבדיקת OCT?

בדיקת OCT מתבססת על חדירת קרן לייזר בעוצמה נמוכה לעין. במצבים בהם קרן הלייזר אינה יכולה לחדור לעין איכות הבדיקה עשויה להיות נמוכה. מצבים אלו כוללים למשל: קטרקט מתקדם, דימום בחלל העין, מבנה לא טיפוסי של קרקעית העין ועוד. במקרים אלו רופא העיניים עשוי להפנות את המטופל לבדיקות הדמיה נוספות כגון אולטרהסאונד (US) שיאפשרו לו לאבחן את מצב העין בצורה מדויקת יותר.

* האמור במאמר לא נועד להחליף את הנחיות הרופא המטפל אלא לתת מידע כללי לגבי הליכים רפואיים. אין בכתוב תיאור כולל של סיכונים וסיבוכים של הליכים רפואיים ועל המטופל להתייעץ עם הרופא ולקבל ממנו את כל המידע באופן מסודר.
הדבר נכון גם למטופליו של ד"ר רוזנפלד.

Picture of ד"ר אליק רוזנפלד
ד"ר אליק רוזנפלד

רופא עיניים, מומחה רשתית וקטרקט, מנתח רשתית ומנתח קטרקט

ד"ר אליק רוזנפלד מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אליק רוזנפלד
מומחה לרפואת עיניים

מאמרים נוספים: