קטרקט הוא מצב רפואי שבו עדשת העין הופכת לעכורה, מעבר האור נפגע ואיכות הראייה יורדת. מדובר באחת ממחלות העיניים הנפוצות בעולם המתבטאת ברוב הגדול של האוכלוסייה המתבגרת.
גורמי הסיכון להיווצרות קטרקט הם בראש ובראשונה גיל כיוון שהעכירות בעדשת העין היא תוצאה של תהליכי הזדקנות טבעית. עישון וחשיפה ממושכת לקרינת השמש גם הם ככל הנראה תורמים להתפתחות קטרקט. מחלות רקע כגון סוכרת, יכולה גם היא לגרום להתפתחות קטרקט בגיל צעיר יותר. התפתחות קטרקט במבוגרים צעירים אופיינית יותר במטופלים בהם יש רקע של חבלה או ניתוח עיני, או במטופלים עם נטייה תורשתית להתפתחות קטרקט.
אילו סוגי קטרקט קיימים?
ישנם מספר סוגי קטרקט שנבדלים זה מזה במנגנון הפגיעה ובתסמינים וכדאי להכיר אותם:
- קטרקט גרעיני (Nuclear Sclerosis Cataract) – זהו הסוג הנפוץ בגיל המבוגר והוא נובע מהתקשות והתעכרות מרכז העדשה (הגרעין). מטופלים עם קטרקט גרעיני יתלוננו לרוב על ירידה הדרגתית בחדות הראייה, קושי להבין בפרטים קטנים, ראיית גוונים כהים יותר וצורך בתאורה חזקה יותר לביצוע פעולות יום יומיות. בשלב מתקדם המצב יתבטא בקושי בביצוע פעולות יומיומיות כגון קריאה, צפייה במסכים ונהיגה.
- קטרקט קורטיקלי (Cortical Cataract)– קטרקט זה מאופיין בהיווצרות עכירויות בהיקף העדשה, המתקדמות לרוב באופן הדרגתי לעבר המרכז. מטופלים עם קטרקט קורטיקלי עשויים להתלונן יותר על סינוורים בעיקר בתנאי תאורה נמוכה או בעת נהיגה בלילה.
- קטרקט תת-קפסולרי אחורי (Posterior Subcapsular Cataract) – סוג זה מתפתח בחלק האחורי של העדשה ופוגע בראייה לקרוב ובקריאה. מטופלים עם קטרקט תת קפסולרי אחורי יתלוננו על רגישות גבוהה לאור חזק ולסנוור. קטרקט זה נפוץ יותר בקרב חולי סוכרת ואנשים אשר טופלו תקופה ממושכת בסטרואידים. במקרים מסויימים, קטרקט מסוג זה יכול להתפתח גם ללא גורמי סיכון במטופלים צעירים ולעיתים מתפתח במהירות ובאופן אסימטרי.
- קטרקט מולד (Congenital Cataract) – מופיע בלידה או סמוך אליה. יכול להיות בעין אחת או בשתי העיניים. במידה ומופיע בשתי העיניים יש לברר גורמי סיכון הכוללים בין היתר מגורמים גנטיים, זיהומים תוך רחמיים ותסמונות גנטיות.
- קטרקט משני (Secondary Cataract) – מתפתח כתוצאת לווי של מצב רפואי אחר הכולל מחלות עיניים אחרות, גלאוקומה או דלקות כרוניות וכן בעקבות שימוש ממושך בסטרואידים.
- קטרקט טראומטי (Traumatic Cataract) – עלול להתפתח לאחר חבלה ישירה, כהה או חודרת לעין
- קטרקט הקשור לחשיפה לקרינה – קטרקט זה עשוי להתפתח מיד לאחר הפגיעה או גם שנים לאחר מכן. יכול להיות קשור לקרינה כחלק מטיפול רפואי – רדיותרפיה, או משני לחשיפה תעסוקתית, בעיקר כאשר לא נוקטים באמצעי מיגון מתאימים.
איך מאבחנים?
למרות שסוגי הקטרקט השונים מתאפיינים בתסמינים דומים, הרי שהאבחון המדויק חשוב לקביעת מועד ואופן הטיפול. האבחון מתבצע באמצעות בדיקת עיניים מקיפה הכוללת הרחבת אישונים ולאחר מכן בדיקה עם מכשיר מיוחד המאפשר לרופא לראות בבירור את העדשה ולהעריך את מידת העכירות שלה. בנוסף מתקיימת בחינה יסודית של מבנה העין הכולל את הקרנית, עצב הראייה והרשתית, על מנת לוודא שאין גורמים נוספים שפוגעים בראיה.
מתי לעבור ניתוח קטרקט?
בחירת המועד הנכון לעבור ניתוח קטרקט חשובה ביותר. לרוב לא מדובר בניתוח דחוף אלא בטיפול שמטרתו להביא לשיפור איכות החיים. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון כי בעיקר בגיל המבוגר, קטרקט מתקדם הפוגע באיכות הראייה, גורם לירידה תפקודית, מגביל מעיסוק בפעילויות יומיומיות אהובות כגון קריאה, צפייה בטלוויזיה והנאה מאומנות או תחביבים כגון מלאכת יד או תפירה. בחלק מהמקרים, ירידה בראייה עלולה להביא להפחתה ביציאה מהבית ובאינטראקציות משפחתיות וחברתיות. פגיעה בראיה משמעותה ירידה בתפקוד, בעצמאותובתחושת המסוגלות. בנוסף, בעיקר בגיל המבוגר, ירידה בראייה עשויה להגביר את הסיכון לנפילות. לכן, כאשר כתוצאה מקטרקט חלה פגיעה באיכות החיים וירידה בתפקוד, מומלץ לשקול ניתוח להסרת קטרקט.
מה עושים בניתוח קטרקט?
למרות שישנם מספר סוגים של קטרקט, כמפורט לעיל, הרי שהטיפול הניתוחי לרוב אינו שונה – הוצאה של העדשה העכורה והחלפתה בעדשה מלאכותית צלולה. הליך זה מאפשר שיפור של הראייה וחזרה לשגרת החיים. לאחר החלמה מלאה, לרוב תוך מספר שבועות ניתן לעבור ניתוח גם בעין השניה .
ניתוח קטרקט מבוצע לרוב בהרדמה מקומית של העין ואורך כחצי שעה. הרופא המנתח מסיר את העדשה העכורה, ומשתיל במקומה עדשה מלאכותית שנבחרה לפני הניתוח. כיום ניתן להשתיל עדשות מתקדמות המאפשרות תיקון של הראייה והפחתה משמעותית בצורך במשקפיים לאחר הניתוח.
טכנולוגיות מתקדמות מאפשרות היום ביצוע ניתוח להסרת קטרקט בלייזר, אשר במסגרתו משתמשים בקרן לייזר לביצוע החתך הניתוחי הראשוני וריכוך העדשה העכורה. טכנולוגיית הלייזר מאפשרת ביצוע חיתוכים מדויקים והפחתה בכמות האנרגיית שמשתפרת בניתוח. יתרונות אלה בולטים בעיקר בקטרקט מתקדם, משפרים את תוצאות הניתוח ומפחיתים את שיעור הסיבוכים.
האם ניתן למנוע קטרקט?
לא ניתן למנוע התפתחות קטרקטאם כי אורח חיים בריא ושמירה על בריאות העיניים יכולה להביא להתפתחות קטרקט בגיל מאוחר יותר. חשיפה מוגנת לשמש, הרכבת משקפי שמש, תזונה מאוזנת, הימנעות מאיזון ואיזון מחלות רקע חשובים לשמירה על בריאות העיניים ואף עשויות למנוע התפתחות מוקדמת של קטרקט. מעקב סדיר אצל רופא עיניים ובדיקה שנתית מעל גיל 50 תאפשר זיהוי מוקדם של קטרקט וכן שלילה של מחלות עיניים אחרות.