ניתוח ויטרקטומיה (Vitrectomy)

רקע
תוכן עניינים

מהו ניתוח ויטרקטומיה?

ניתוח ויטרקטומיה הוא ניתוח להסרת הזגוגית – הג'ל השקוף הממלא את חלל העין. הניתוח אורך בין 45 דקות לשעה וחצי. לאחר הניתוח הג'ל שהוסר מתחלף בנוזל שקוף שמיוצר על ידי הגוף. בחלק מהמקרים מסיימים את הניתוח עם הזרקת גז או חומר אחר שיחליף את הזגוגית לתקופת ביניים בהתאם לצורך הרפואי.

הסרת הזגוגית מתבצעת דרך חתכים זעירים בלובן העין, בגודל של כחצי מילימטר. חתכים אלה מאפשרים גישה לזגוגית במצבים כגון ממברנה אפירטינלית, חור מקולרי, דימומים או היפרדות רשתית.

זגוגית העין היא חומר שקוף, תכונה החיונית למעבר תקין של האור אל הרשתית – השכבה הרגישה לאור בחלקו האחורי של העין. שינויים בזגוגית כגון דימום, הצטלקות או משיכה מכנית על הרשתית פוגעים בתפקודה התקין של העין ובחלק מהמצבים דורשים טיפול ניתוחי. (חשוב לי להימנע אם ניתן מניסוחים אבסולוטיים, טכניים, לועזיים, מוגזמים ומדאיגים כגון: כירורגי, תמיסת מלח סטרילית, שמן סיליקון, חדירה, לחלוטין, פתולוגיים, מחייבים וכו).

ויטרקטומיה היא פרוצדורה ניתוחית מורכבת הדורשת מיומנות וניסיון. השימוש בטכנולוגיות מתקדמות מאפשר את ביצוע הניתוח באופן מדויק וזעיר פולשני, עם אחוזי הצלחה גבוהים ושיעור סיבוכים נמוך יחסית.

 

מתי יש צורך בניתוח ויטרקטומיה

ניתוח ויטרקטומיה נחוץ במצבים רפואיים המחייבים התערבות בחלק האחורי של העין. במקרים של היפרדות רשתית, לדוגמא, כאשר נוצר קרע ברשתית המאפשר חדירת נוזל תחתיה, הניתוח הכרחי למניעת נזק בלתי הפיך לראייה. במטופלים הסובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, הניתוח מאפשר טיפול בדימומים לזגוגית ובמשיכה של הרשתית שנוצרת מבכלי דם חדשים שצמחו באופן לא תקין.

קיימות סיבות נוספות לניתוח הכוללות חור במקולה (מרכז הראייה), ממברנה אפירטינלית (קמט או ממברנה שנוצרת על פני המקולה), דימום בזגוגית ומצבים נוספים. לעיתים, נדרש הניתוח גם בעקבות חבלה או פציעה בעין, או כאשר מתפתחים סיבוכים לאחר ניתוח קטרקט.

כמומחה למחלות ולניתוחי רשתית, אני מקפיד להמליץ על ניתוח רק כאשר יש פגיעה משמעותית המפריעה לראייה ולפתקוד, כאשר הטיפול השמרני אינו מספק או כשקיימת סכנה להידרדרות נוספת בבריאות העין. בכל מקרה, ההחלטה על ביצוע ניתוח מתקבלת רק לאחר בדיקה מקיפה והתאמה אישית לכל מטופל.

 

הכנה לניתוח

הכנה נכונה לניתוח ויטרקטומיה מתחילה בבדיקה יסודית של העין והראייה. ההערכה כוללת צילום OCT של הרשתית, בדיקה מקיפה של קרקעית העין, ובמידת הצורך גם בדיקת אולטרסאונד. למפגש ההערכה יש להגיע עם סיכום מידע רפואי קודם ובדיקות הדמיה קודמות. חשוב להגיע עם הבדיקות עצמן ולא עם פענוח שלהן. לרוב אין גישה לבדיקות דרך המערכת של קופת החולים ולכן יש להגיע עם דיסק או עותק מודפס.

במקרה והוחלט על ביצוע ניתוח ויטרקטומיה, יש צורך במספר בדיקות הכנה. ניתוח ויטרקטומיה מתבצע לרוב בהשגחת מרדים ולכן יש לבצע לפני הניתוח בדיקות דם, צילום חזה ואקג. כמו כן, נדרש אישור רפואי מתאים מרופא המשפחה.

ביום הניתוח יש להימנע משימוש באיפור או בקרמים באזור העיניים. כשמונה שעות לפני הניתוח נדרש צום מוחלט מאכילה ושתייה.

לקראת הניתוח, ההיערכות הביתית חשובה: הכנת מקום נוח לשינה בתנוחה המתאימה שתידרש לאחר הניתוח והצטיידות במשקפי שמש להגנה מפני אור חזק. תקופת ההחלמה נמשכת כשבועיים-שלושה ויש להיערך לכך מבחינת מחויבויות הבית ומקום העבודה. יש להגיע לניתוח עם מלווה שיוכל לסייע בחזרה הביתה.

 

אופן ביצוע הניתוח

ניתוח ויטרקטומיה מתבצע בחדר ניתוח סטרילי בשימוש מיקרוסקופ ניתוחי מתקדם. הניתוח מתחיל ביצירת פתחים זעירים בלובן העין, כל אחד בגודל של כחצי מילימטר. דרך הפתחים מוחדרים המכשירים המיקרו-כירורגיים: האחד מספק תאורה לחלל העין, השני משמש להסרת הזגוגית, והשלישי מאפשר את שאיבת הזגוגית ושחלוף הנוזלים.

תהליך הניתוח מתחיל בהסרה הדרגתית של הזגוגית באמצעות מכשור המשלב חיתוך ושאיבה. בהתאם לאבחנה הספציפית, מתבצעים התיקונים הנדרשים – הסרת רקמות מצולקות, טיפול בקרעים ברשתית או טיפול בכלי דם לא תקינים. בסיום הניתוח מוחלפת הזגוגית בנוזל שקוף הדומה לנוזלי הגוף, או בחומרים אחרים הנשארים בעין באופן זמני כמו סיליקון או גז על פי הצורך הרפואי.

ההתקדמות הטכנולוגית בתחום מאפשרת כיום שימוש במכשור מדויק במיוחד. החתכים הזעירים לרוב נסגרים מעצמם ללא צורך בתפרים, דבר המאפשר החלמה מהירה יותר ומפחית את אי הנוחות בתקופת ההחלמה.

 

החלמה – מה מותר ומה אסור

תהליך ההחלמה לאחר ניתוח ויטרקטומיה דורש מעקב והקפדה על הנחיות מדויקות. העין מוגנת בחבישה ביום הראשון. תופעות כמו אי-נוחות קלה, ותחושת גוף זר הן חלק מתהליך ההחלמה.

בחלק מהמטופלים נדרש מנח ראש לימים הראשונים לאחר הניתוח, בעיקר אם נעשה שימוש בגז. שמירה על תנוחה נכונה, בדרך כלל כלפי מטה, הכרחית להצלחת הניתוח. במקרה ונעשה שימוש בגז, הראייה תהיה מטושטשת עד שהגז עוזב את העין לחלוטין. בתקופה זו יש איסור על טיסה ועלייה למקומות גבוהים מעל 600 מטרים (כגון ירושלים או צפת).

מומלץ להימנע מפעילות גופנית למשך שבוע ימים ומפעילות מאומצת במיוחד למשך 14-21 יום בהתאם להמלצת הרופא המנתח. מותרת הליכה קלה, פעילות יומיומית רגילה, קריאה ושימוש במסכים. הרחצה אפשרית תוך הימנעות מהרטבת העין, בעיקר בימים הראשונים ואסורה שחייה בבריכה או בים למשך שבועיים. הטיפול התרופתי בטיפות עיניים מחייב הקפדה על זמני המתן והמינון שנקבעו.

 

סיבוכים וסיכונים

ניתוח ויטרקטומיה, ככל הליך ניתוחי, כרוך בסיכונים מסוימים. הכרת הסיכונים האפשריים חיונית, אם כי שיעור הופעתם נמוך יחסית ורובם ניתנים לטיפול בזיהוי מוקדם.

רוב הסיבוכים לאחר הניתוח הם קלים, בעלי אופי זמני וחולף וניתנים לטיפול. סיבוכים אלה כוללים עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני, דימום בחלל העין

או התפתחות מואצת של קטרקט. התפתחות קטרקט בשנים שלאחר הניתוח שכיחה יחסית, אך קיים לה פתרון ניתוחי.

זיהום תוך-עיני מהווה סיבוך נדיר ומשמעותי של ניתוח ויטרקטומיה. זיהום תוך עיני מאופיין לרוב בכאב משמעותי וירידה מהירה בראייה. המצב דורש בדיקה וטיפול דחוף. במקרה ועולה חשש לזיהום לאחר הניתוח יש לפנות בדחיפות לבדיקת רופא זמינה וללא דיחוי.

סיבוך נוסף שעלול להתפתח הוא היפרדות רשתית, המצריכה ניתוח נוסף.

המעקב הרפואי הצמוד בתקופת ההחלמה נועד לאיתור מוקדם של סיבוכים אפשריים ומתן טיפול מהיר במקרה הצורך. קיימת חשיבות רבה לדיווח מיידי על כל שינוי משמעותי בראייה או בתחושת העין.

זיהוי וטיפול מוקדם בסיבוכים מפחית משמעותית את הסיכון לנזק בלתי הפיך.

 

שאלות נפוצות על ניתוח ויטרקטומיה

כמה זמן נמשך הניתוח?

משך ניתוח ויטרקטומיה נע בין 45 דקות לשעה וחצי. במקרים מורכבים, כמו היפרדות רשתית מסובכת, משך הניתוח עשוי להתארך.

האם ניתוח ויטרקטומיה מחייב הרדמה כללית?

במרבית המקרים הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית בשילוב טשטוש קל. הרדמה כללית נשקלת במצבים מיוחדים כמו ניתוח בילדים או במקרים מורכבים במיוחד.

מתי צפויה הראייה להתייצב?

השיפור בראייה מתרחש באופן הדרגתי. במקרים שהניתוח הסתיים בהזרקת גז, צפויה הפרעה בראייה למשך 4-6 שבועות עד להיספגות הגז. לרוב נראה התייצבות של הראייה במהלך החודש הראשון, שיפור ניכר לאחר שלושה חודשים ויתכן עוד שיפור הדרגתי אפילו עד שנה לאחר הניתוח.

מהם אחוזי ההצלחה?

שיעור ההצלחה האנטומי בניתוחי ויטרקטומיה משתנה כתלות בסיבה לניתוח אך ברוב המקרים עומד על כ 90%. השיפור בראייה תלוי במספר גורמים, בעיקר במצב הרשתית טרם הניתוח ובסיבת הניתוח.

האם ניתן לשלב ניתוח קטרקט עם ניתוח ויטרקטומיה?

שילוב שני הניתוחים אפשרי במקרים רבים. ההחלטה מתקבלת על סמך הערכה מקיפה של מצב העין וגיל המטופל.

ראייה מטושטשת אחרי ניתוח ויטרקטומיה, האם זה תקין?

במקרה ונעשה שימוש בגז במהלך הניתוח, הראייה תהיה מטושטשת עד שהגז עוזב את העין לחלוטין.

* האמור במאמר לא נועד להחליף את הנחיות הרופא המטפל אלא לתת מידע כללי לגבי הליכים רפואיים. אין בכתוב תיאור כולל של סיכונים וסיבוכים של הליכים רפואיים ועל המטופל להתייעץ עם הרופא ולקבל ממנו את כל המידע באופן מסודר.
הדבר נכון גם למטופליו של ד"ר רוזנפלד.

ד"ר אליק רוזנפלד מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אליק רוזנפלד
רופא עיניים
מומחה ומנתח קטרקט ורשתית

יש להתייעץ עם הרופא המנתח בנוגע לסיכויי ההצלחה והסיכונים הכרוכים בניתוח. אין להסתמך על הנאמר לעיל כהכנה לניתוח או לתוצאותיו.

טיפולים נוספים:

שני רופאים בחדר ניתוח מטפלים בקטרקט בעין

קטרקט (Cataract)

מהו קטרקט קטרקט, המכונה בעברית "ירוד", הוא מצב רפואי שכיח המתפתח כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי של העין. במצב זה, העדשה

קרא עוד »
ניתוח קטרקט בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר – Laser Cataract Surgery ניתוח להסרת קטרקט הוא מהפרוצדורות הניתוחיות הנפוצות והעתיקות ביותר ברפואה. כיום, תודות לפיתוחן

קרא עוד »
ניתוח רשתית

ניתוח רשתית

ניתוח רשתית – Retina Surgery ניתוחי רשתית מבוצעים לטיפול בהתפתחותם של מצבים המשפיעים על הרשתית ופוגעים בראייה. בכוחם לשמר את

קרא עוד »
ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט – Cataract Surgery ניתוח קטרקט (הסרת ירוד) הוא מההליכים הכירורגיים העתיקים והנפוצים ביותר ברפואה. אחוזי ההצלחה של ניתוח

קרא עוד »
ד"ר אליק רוזנפלד מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אליק רוזנפלד
רופא עיניים
מומחה ומנתח קטרקט ורשתית

טיפולים נוספים: