קטרקט (Cataract) או ירוד, הוא עכירות של עדשת העין. כאשר העדשה עכורה היכולת שלה למקד את קרני האור יורדת וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה באיכות הראייה. הטיפול בקטרקט הוא ניתוח להחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית. מדובר על ניתוח נפוץ מאוד, בעל אחוזי הצלחה גבוהים שמביא לשיפור ניכר באיכות הראייה ובאיכות החיים של המטופל. במקרים מסוימים, לאחר חודשים ואף שנים, תיתכן התפתחות של קטרקט משני. מהו קטרקט משני? האם מדובר על חזרה של הקטרקט? כיצד מאבחנים וכיצד מטפלים?
מהו קטרקט משני?
קטרקט משני או עכירות הקופסית (Posterior Capsular Opacification – PCO) הוא צמיחה של תאים על הקופסית (קפסולה) האחורית התומכת בעדשה שהושתלה במסגרת ניתוח קטרקט. שכבת התאים מפריעה למעבר אור תקין דרך העדשה וגורמת להתדרדרות בראייה ולתסמינים דומים לקטרקט. אין מדובר על חזרה של הקטרקט שכן העדשה המלאכותית אינה יכולה לעבור תהליכים ניווניים כמו עדשה טבעית.
מהם התסמינים של קטרקט משני?
התסמינים העיקריים של קטרקט משני הם:
- טשטוש ראייה, בעיקר בזמן קריאה או ביצוע פעולות מדויקות
- רגישות מוגברת לאור, "הילות" במיוחד סביב עצמים בשעות הלילה
- תחושת עכירות בראייה (נדמה כאילו המשקפיים זקוקות לניקוי)
- שינויים במרשם למשקפיים
תסמינים אלה משותפים למספר מחלות עיניים לכן, אין להניח כי מדובר דווקא בקטרקט משני. על מנת לאבחן את הסיבה לשינויים בראייה יש להגיע לבדיקה של מומחה ברפואת עיניים.
מהם הגורמים העשויים לתרום להתפתחותו של קטרקט משני?
לא ניתן לצפות מראש את התפתחותו של קטרקט משני. כ-10 עד 20 אחוז מן המטופלים שעברו ניתוח קטרקט יסבלו מהתופעה. עם זאת ישנם כמה גורמים שיכולים לעלות את הסיכוי להתפתחותו: גיל צעיר, ניתוחי עיניים בעבר, פציעות עיניות, מחלות כגון מחלת הסוכרת או דלקות עיניים כרוניות ושימוש ממושך בסטרואידים. כמו כן, טכניקות כירורגיות מסוימות המשמשות בניתוח קטרקט ובחירת העדשה גם להם השפעה על הסיכוי לפתח קטרקט משני.
כיצד מאבחנים קטרקט משני?
על מנת לאבחן קטרקט משני רופא העיניים יערוך בדיקת עיניים מקיפה בעזרת מנורת סדק לאחר הרחבת אישונים. הבדיקה אינה פולשנית, נעשית במשרדו של הרופא ואינה כואבת. בהתאם לשיקול דעתו המקצועית של הרופא ייתכן שהמטופל יופנה לבדיקת OCT או בדיקת שדה ראייה כדי לשלול גורמים אחרים להתדרדרות בראייה.
מהו הטיפול בקטרקט משני?
הטיפול בקטרקט משני נעשה באמצעות יאג לייזר קפסולוטומי (YAG Laser Capsulotomy). במהלך הטיפול הרופא עושה שימוש במכשיר הלייזר כדי ליצור פתח זעיר בקפסולה האחורית. פתח זה מאפשר מעבר אור תקין ושחזור הראייה. הטיפול נעשה במרפאת הרופא, בישיבה, לאחר הרחבת אישונים ונמשך דקות ספורות בלבד.
האם ישנם סיכונים לטיפול בלייזר?
השימוש בלייזר בניתוחי עיניים נפוץ ובטוח מאוד. תופעות הלוואי מעטות וזמניות ומרבית המטופלים שעברו את ההליך מרוצים מן ההחלטה לעשות זאת שכן הוא משפר את איכות הראייה ובעקבות כך את איכות חייהם. סיבוכים בעקבות ההליך קיימים בשכיחות יחסית נמוכה וכוללים בין היתר: עלייה בלחץ התוך עיני, דלקת תוך עינית, תזוזה של העדשה, קרע ברשתית היפרדות רשתית ונפילה של העדשה.
למה עלי לצפות לאחר הטיפול?
לאחר ביצוע הטיפול בלייזר יש לצפות ל"מרחפים" בשדה הראייה – נקודות כהות, "עננים" או "זבובנים". (Floaters) תופעה זו מתרחשת בגלל שהחלק העכור של הקופסית שהיה צמוד לעדשה מתנתק בעקבות הטיפול ונותר בזגוגית. תופעת המרחפים צפויה לרוב לפחות עם הזמן. כמו כן, ייתכן שתופיע אדמומיות קלה בעין ותחושת אי נוחות. עם זאת, מרבית המטופלים מרגישים שיפור ניכר בראייה כבר לאחר כמה שעות מביצוע הטיפול.