עדשה טורית בניתוח קטרקט

קטרקט (ירוד) הוא מצב בו עדשת העין הופכת עכורה וכתוצאה מכך ישנה ירידה באיכות ובחדות הראייה. במהלך ניתוח קטרקט מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית. ברוב המקרים ניתן להשתיל עדשה שמפחיתה משמעותית את הצורך במשקפיים. מעבר לשיפור בחדות הראייה עקב הסרת העכירות, הניתוח מאפשר במקרים רבים גם תיקון של ליקויי הנקרא אסטיגמטיזם (צילינדר קרניתי) – הדרך השכיחה לעשות זאת במהלך ניתוח קטרקט היא באמצעות השתלת עדשה טורית – עדשה תוך-עינית המותאמת למבנה הקרנית. לפניכם מענה על שאלות נפוצות בנושא:

1. מהו צילינדר (אסטיגמציה)?

צילינדר (אסטיגמציה) הוא ליקוי תשבורת הנגרם כתוצאה מעיוות בצורת הקרנית. קרנית תקינה אמורה להיות בעלת מבנה קמור אחיד (דמוי כיפה), אך במצב של אסטיגמציה הקרנית אליפטית או לא סימטרית, וכתוצאה מכך פיזור קרני האור על הרשתית אינו אחיד. התוצאה – ראייה מטושטשת או מעוותת, גם לרחוק וגם לקרוב. מדובר בליקוי נפוץ המתוקן לרוב בעזרת משקפיים.

2. מהם התסמינים האופייניים לצילינדר?

  • ראייה מטושטשת או מעוותת
  • קושי להתמקד בפרטים קטנים, בעיקר בקריאה או עבודה עדינה
  • עייפות בעיניים לאחר מאמץ ראייתי ממושך

3. איך מתייחסים לצילינדר במהלך ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט מהווה הזדמנות לתקן את האסטיגמציה באמצעות השתלת עדשה טורית. עדשה זו מותאמת לקרנית ומתקנת את העיוות הספציפי של המטופלים ומביאה לשיפור משמעותי בראייה לאחר הניתוח. מטופלים רבים מציינים הבדל ניכר בחדות הראייה לאחר הניתוח. לעיתים קרובות, מטופלים עם צילינדר משמעותי מדווחים לרב על שיפור בולט באיכות הראייה ובתחושת הנוחות לאחר הניתוח

4. כיצד מתבצעת ההתאמה לעדשה טורית?

התאמה לעדשה טורית דורשת תכנון מדויק. במהלך הבדיקה נמדדים קימורי הקרנית באמצעות מכשירים מתקדמים, ובמקביל נלקחים בחשבון אורח החיים של המטופל, צרכים יומיומיים, תחביבים וציפיות מהראייה לאחר הניתוח. כל אלה מסייעים בבחירת העדשה המתאימה ביותר.

5. אילו סוגי עדשות טוריות קיימות?

קיימות עדשות טוריות חד-מוקדיות, אשר מתקנות את הראייה לטווח אחד בלבד – לרחוק או לקרוב, וכן עדשות מולטיפוקליות טוריות, המיועדות לשיפור הראייה למספר טווחים. הבחירה תלויה בצרכים האישיים של המטופל ובהעדפותיו.

6. האם כל מטופל מתאים לעדשה טורית?

ברוב המקרים, עדשה טורית מהווה פתרון יעיל לטיפול באסטיגמטיזם (צילינדר קרניתי). ההתאמה לעדשה טורית תלויה בעיקר במידת האסטיגמציה ובמצב הקרנית. למשל, בקרנית עם אסטיגמציה בלתי סדירה (Irregular Astigmatism), העדשה לא תמיד תועיל. בכל מקרה, ממצאים אלה יעלו בבדיקות ההכנה לניתוח הקטרקט והמנתח יסביר זאת למטופל ויפרט בפניו את אפשרויות הטיפול המיטביות.

7. כיצד פועלת עדשה טורית?

העדשה הטורית מעוצבת כך שתפצה על עיוות הקרנית, אך כדי שתפעל בצורה מיטבית יש למקם אותה בזווית מדויקת בתוך העין. מיקום שגוי עלול להפחית את יעילות התיקון. המנתח ישתמש בבדיקות ההכנה ובמדידות מדויקות במהלך הניתוח ואחריו על מנת לוודא שהעדשה תושתל במיקום הנכון.

8. האם ניתוח עם עדשה טורית נחשב למסובך יותר?

מבחינה טכנית, הניתוח דומה לניתוח קטרקט רגיל, אך השתלת עדשה טורית דורשת דיוק רב וניסיון של המנתח, בעיקר בכל הנוגע למיקום העדשה. הדיוק הניתוחי הוא מפתח להצלחת התיקון.

9. מהם היתרונות של עדשה טורית?

  • תיקון אסטיגמציה במהלך ניתוח קטרקט
  • שיפור בחדות הראייה
  • הפחתה אפשרית בתלות במשקפיים לאחר הניתוח, במיוחד עם שימוש בעדשה מולטיפוקלית טורית

10. האם ישנם חסרונות בשימוש בעדשה טורית?

במטופלים עם אסטיגמטיזם שניתן לתקנו באמצעות עדשה טורית, התיקון משמעותי וישפר את התוצאה הניתוחית. עם זאת, חשוב להסביר למטופלים כי בחירה בעדשה טורית כרוכה בבדיקות הכנה נוספות, ובהזמנת העדשה הטורית. שני אלה כרוכים בעלויות נוספות ולרוב אינם מכוסים במלואם על ידי חברת הביטוח או קופת החולים. המורכבות הנוספת בניתוח קטרקט עם עדשה טורית כרוכה בצורך במיקום מדויק של העדשה, ובמקרים נדירים נדרש ניתוח תיקון למיקום מחדש של העדשה אם לאחר הניתוח העדשה זזה מעט והתמקמה בזווית שונה מהמתוכנן.

תובנות מסכמות:

השתלת עדשה טורית במהלך ניתוח קטרקט יכולה לשפר את איכות הראייה ולהפחית את הצורך במשקפיים אצל מטופלים הסובלים מאסטיגמציה. חשוב לוודא שהמטופל מבין את ההשלכות הכלכליות והניתוחיות שבבחירת עדשה טורית. בחירה נכונה של סוג העדשה בניתוח קטרקט וביצוע מדויק של ההשתלה הם תנאי מפתח להשגת תוצאה מוצלחת.

ד"ר רוזנפלד, מומחה ומנתח קטרקט ורשתית מקבל את מטופלי קופת החולים מכבי ומאוחדת במסגרת שירותי רפואת מומחים ואת מטופלי כל קופות החולים גם באופן פרטי. ניתן לקבוע פגישת ייעוץ דרך דף יצירת הקשר באתר.

* האמור במאמר לא נועד להחליף את הנחיות הרופא המטפל אלא לתת מידע כללי לגבי הליכים רפואיים. אין בכתוב תיאור כולל של סיכונים וסיבוכים של הליכים רפואיים ועל המטופל להתייעץ עם הרופא ולקבל ממנו את כל המידע באופן מסודר.
הדבר נכון גם למטופליו של ד"ר רוזנפלד.

תמונה של ד"ר אליק רוזנפלד
ד"ר אליק רוזנפלד

רופא עיניים, מומחה רשתית וקטרקט, מנתח רשתית ומנתח קטרקט