ניתוח קטרקט הוא מהשכיחים ברפואה. ההליך מאפשר לשפר משמעותית את הראיה ולהחזיר את איכות החיים למטופל. ניתוח קטרקט נחשב לבטוח ושגרתי, אך כבכל פעולה כירורגית, יכולים להיות סיבוכים פוטנציאליים. למומחיותו, מידת ניסיונו והכשרתו הקלינית של הרופא המנתח השפעה גדולה על סיכויי ההצלחה. לכן, מטופלים רבים בוחרים במומחה קטרקט בעל ניסיון וכישורים כירורגיים ספציפיים לתחום זה. מי הוא מומחה קטרקט? מתי פונים אל מומחה ומה היתרון שבניתוח קטרקט על ידי מומחה?
מה הוא קטרקט?
קטרקט (Cataract, בעברי – ירוד) היא עכירות של עדשת העין אשר גורמת להפרעה בראיה. תפקידה של העדשה הוא למקד את קרני האור. עדשה בריאה הינה שקופה לחלוטין ומאפשרת מעבר אור תקין ויצירת תמונה ברורה וחדה. כאשר העדשה עכורה ישנה הפרעה במעבר האור והראייה נפגעת. ישנן מספר סיבות להתפתחותו של קטרקט כשהנפוצה שבהן הינה גיל מתקדם, לרוב לאחר גיל 60 אם כי תתכן התפתחות קטרקט גם בגילאים צעירים יותר. סיבות נוספות להתפתחות קטרקט כוללות את מחלת הסוכרת ומחלות מטבוליות אחרות, חבלה ישרה לעין וכן משנית לשימוש בתרופות מסוימות. התסמינים המלווים התפתחות קטרקט משתנים מאדם לאדם ויכולים לכלול אחד או יותר מן הבאים:
- ראייה מטושטשת שמחמירה עם הזמן
- ירידה בחדות ואיכות הראיה, יותר בתנאים חשוכים
- שינויים בראיית צבעים – בעיקר צבעים כהים יותר
- ראייה כפולה
- צורך בתאורה חזקה בעת קריאה וביצוע פעולות מדויקות
- החלפת משקפיים בתדירות גבוהה
- סינוורים והילות בעיקר בשעות הערב, אופייני בעת הנהיגה
כאשר ההפרעה בראייה משמעותית ופוגעת בשגרת החיים (נהיגה, קריאה, ביצוע פעולות יומיומיות וכד') הפתרון הטוב ביותר הוא תיקון הבעיה בניתוח. במקרים בהם הקטרקט אינו מפריע לשגרת החיים לרוב אפשר להמתין עם התערבות ניתוחית. ניתן להסתפק בהחלפת משקפיים ומעקב בלבד אם כי במרבית המטופלים מדובר על פתרון זמני.
מיהו רופא עיניים מומחה קטרקט?
מומחה קטרקט הינו הסמכות הרפואית העליונה באבחון וטיפול בקטרקט. ראשית על מנת להיקרא מומחה ברפואה, יש לעבור מסלול התמחות בתחום ספציפי בנוסף ללימודי הרפואה, במקרה דנן ההתמחות היא באופתלמולוגיה – רפואת עיניים (Ophthalmology). ההתמחות נמשכת כחמש שנים במהלכן רוכש הרופא ידע, כישורים וכלים לביצוע פעולות מורכבות בתחום ולשאת בתואר "מומחה ברפואת עיניים". עם זאת, לא כל רופא עיניים הוא מומחה לניתוחי קטרקט. חלק מרופאי העיניים ממשיך להתמחות על בנושאים שונים, במהלכן הרופא מתמקצע בתחום ספציפי ורוכש ניסיון ניתוחי רב. במהלך התמחות על בניתוחי רשתית ומחלות רשתית (Retina Specialist) מרבית הרופאים עוברים הכשרה במרכזים רפואיים מובילים בחו"ל למשך כשנתיים וכולל פרקטיקה מעשית בניתוחי רשתית מורכבים, וניתוח קטרקט על כל סוגיו, קיבוע עדשות, ההכשרה והפרקטיקה המונחית של מומחה בניתוחי רשתית הוא כ-15 שנים (!).
המלצות מטופלים
מתי פונים אל מומחה קטרקט?
הפניה אל מומחה קטרקט נעשית לרוב כאשר ישנו צורך בתיקון ההפרעה. בעוד שכל רופא עיניים יכול בהחלט לבצע אבחון ומעקב במהלך התפתחות קטרקט, כאשר יש צורך בהתערבות כירורגית יש לפנות אל מומחה לניתוחי קטרקט.
כיצד הרופא מאבחן קטרקט?
קטרקט מאובחן על ידי רופא עיניים לפי מידת השקיפות של העדשה וממצאים נוספים. הבדיקה אינה פולשנית ונעשית במשרדו של הרופא. בנוסף לשקיפות העדשה הרופא יערוך בדיקת ראייה מלאה ויתרשם גם מחדות הראיה בעזרת לוח מספרים מואר. השוואה בין חדות הראייה למידת העכירות של עדשת העין מאפשרת לרופא לקבוע את השלב בו נמצא הקטרקט. ייתכן שרופא העיניים יבקש לשלול סיבות אחרות לירידה בחדות הראייה בהתאם לממצאיו בזמן בדיקת הראייה היסודית. בכך יש יתרון למומחה רשתית שיכול להעריך ולטפל במצבים שונים שעשויים לגרום לירידה בראיה מלבד הקטרקט.
מהו הטיפול בקטרקט?
הדרך היחידה לטפל בקטרקט היא על ידי ניתוח להסרתו. במהלך הניתוח, העדשה העכורה מוחלפת בעדשה מלאכותית. הניתוח נעשה במרבית המקרים בהרדמה מקומית ואורך בין 20 ל-40 דקות בלבד. ניתוח להסרת קטרקט נחשב לאחד מן ההליכים הכירורגיים הנפוצים והעתיקים ביותר ברפואה ואחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר אשר עומדים על מעל 97% . בידיו של מומחה קטרקט מנוסה הפוטנציאל גבוה מאוד להשיב למטופל את יכולת הראייה החדה והברורה ולשפר משמעותית את איכות חייו בכל גיל, עם שיעור סיבוכים נמוך.
אילו שיטות כירורגיות עומדות לרשותו של מומחה קטרקט?
כיום ישנן שלוש שיטות עיקריות לביצוע ניתוח קטרקט והן:
- פאקואמולסיפיקציה (Phacoemulsification) – ידועה גם כשיטת פאקו, זו היא השיטה הנפוצה ביותר לביצוע ניתוח קטרקט שכן היא מתאימה למרבית המקרים. בשיטה זו משתמשים במכשור היוצר רטט על קולי המפרק את העדשה, חלקיה המפורקים נשאבים החוצה. במרבית המקרים אין צורך בתפרים.
- הסרת קטרקט בלייזר – בשיטה זו הכירורג עושה את החיתוך הראשוני באמצעות לייזר כאשר המשך הניתוח נעשה פאקואמולסיפיקציה.
- ECCE– בשיטה זו מוציאים את העדשה בשלמותה על ידי יצירת פתח בדופן העין.
כיצד נבחרת השיטה הכירורגית?
הבחירה בשיטה הכירורגית נעשית על ידי מומחה הקטרקט בהתאם לנתוניו של המטופל ומידת החומרה של הקטרקט. הרופא ייקח בחשבון את סיכויי ההצלחה של כל שיטה, את התוצאות הרצויות ולאור ניסיונו ימליץ על השיטה המתאימה ביותר לכל מטופל באופן אישי.
איך ניתן לדעת אם הרופא שבחרתי אכן מומחה קטרקט?
התואר "מומחה" ברפואה מוענק על ידי משרד הבריאות למי שעבר מסלול הכשרה והתמחות נוסף לרפואה כללית וכולל תעודה שעל הרופא להציג במשרדו. כמו כן, כל רופא שעבר התמחות על נוספת, במקרה הזה, בניתוחי רשתית ומחלות רשתית, יציג את תעודות ההסמכה שלו ויוכל לפרט ולספק מידע לגבי תהליך הכשרתו ולניסיונו. מעבר לכך, רופא מומחה יהיה חבר באיגודים מקצועיים הרלוונטיים בתחומו הן בישראל והן מחוצה לה, ישתתף בכנסים מקצועיים וישפר ללא הפסקה את ידיעותיו בתחום ואת כישוריו. הרופאים המובילים בתחום עוסקים ברפואת עיניים במסגרת בתי החולים הגדולים, במחקר, חדשנות רפואית, פרסום בספרות המקצועית והוראה רפואית להכשרת הדור הבא של הרופאים בישראל.
מה היתרונות בטיפול אצל מומחה קטרקט?
למרות שניתוח קטרקט הוא ניתוח שכיח ושגרתי, כבכל הליך ניתוחי קיים הפוטנציאל לסיבוכים והוא טומן בחובו סיכונים מסוימים. לכן, בחירה ברופא מומחה בעל יכולות וכישורים כירורגיים נרחבים חשובה כל כך. מומחה קטרקט לו ניסיון רב שנים בתחום יכול להתאים את הטיפול האופטימאלי לכל מקרה באופן אישי, למזער את הסיכונים במהלך הניתוח, להתמודד היטב עם ממצאים לא צפויים ואפילו להוריד את הסיכוי לסיבוכים מאוחרים (למשל קטרקט משני). בידיו של מומחה קטרקט הניתוח מהיר יותר ובעל אחוזי הצלחה מקסימליים החלמה מהירה ותוצאות מצוינות.