הזרקות לזגוגית העין הובילו למהפך של ממש ביכולתם של רופאי עיניים מומחי רשתית לטפל במחלות עיניים אשר בעבר הובילו לפגיעה קשה בראייה. בעזרת הזרקות לזגוגית ניתן כיום לעצור התדרדרות באיכות הראייה ואף להביא לשיפור בראייה במספר מחלות עיניים בהליך יעיל ומהיר יחסית לשיטות טיפול אחרות. באילו מחלות עיניים ניתן לטפל באמצעות הזרקות תוך עיניות? כיצד מבוצע הטיפול ומהי הפרגנוזה למי שעבר את הטיפול?
באילו מחלות עיניים ניתן לטפל באמצעות הזרקות לזגוגית? מהו מנגנון הפעולה של התרופות?
התרופות העיקריות המשמשות להזרקה לזגוגית הן ממשפחת נוגדי Vascular Endothelial Growth Factor) VEGF). תרופות אלו עוצרות צמיחה של כלי דם שאינם תקינים ודלף מכלי דם כתוצאה ממחלות כגון:
- ניוון מקולרי (Age-related Macular Degeneration- AMD)
- בצקת מקולרית משנית לרטינופתיה סוכרתית (Diabetic Macular Edema – DME)
- חסימה ורידית (Retinal Vein Occlusion )
תרופות נוספות המשמשות להזרקות תוך עיניות הן ממשפחת הסטרואידים, תרופות נוגדות דלקת המפחיתות דליפה מכלי דם.
איך מבוצעות הזרקות לזגוגית? מהם שלבי הטיפול?
הטיפול נעשה במרפאת הרופא ע"י הרופא, בהרדמה מקומית בטיפות ואינו דורש הכנות מיוחדות מצדו של המטופל. העין והעפעפיים עוברים ניקוי בחומר מחטא כדי לצמצם את הסיכון לזיהום. לאחר מכן הרופא מזריק את התרופה ישירות לזגוגית באמצעות מחט דקיקה. ההליך כולו נמשך כ-5 עד 10 דקות בלבד.
מהו משך הטיפול הכולל?
הטיפול בהזרקת נוגדי VEGF אינו פעולה חד פעמית, יש לחזור על ההזרקה על מנת לשמר את יעילות הטיפול. בתחילת שגרת הטיפולים ישנו שלב המכונה "העמסה" בו יבוצעו הזרקות אחת לחודש. לאחר מכן, בהתאם לתגובה לטיפול, סוג המחלה ושיקול דעתו המקצועי של הרופא ייעשו ניסיונות לרווח בין ההזרקות. משך הטיפול הכולל יכול להיות מספר חודשים, מספר שנים ואף טיפול קבוע על מנת לעצור את התקדמות המחלה, לשמר את איכות הראייה ולמנוע פגיעה בלתי הפיכה במבנה הרשתית.
האם הטיפול כואב? האם יש תופעות לוואי?
הזרקות לזגוגית הן הליך זעיר פולשני הנעשה תחת הרדמה מקומית. ההזרקה עצמה מבוצעת באמצעות מחט דקיקה, נפח התרופה המוזרקת הוא כטיפה אחת בלבד. מרבית המטופלים מרגישים אי נוחות בדרגה קלה עד בינונית לפרק זמן קצר. לאחר ההזרקה תיתכן אי נוחות למשך יום נוסף ותחושת גוף זר. תופעות הלוואי האפשריות כוללות תחושת צריבה למשך כמה שעות לאר ההזרקה, דימום על פני הלחמית שיחלוף לאחר כמה ימים והופעת נקודות שחורות בשדה הראייה למשך כ-48 שעות. תופעות לוואי חמורות הן פחות שכיחות אך דורשות התייחסות דחופה – בכל מצב בו המטופל חש תסמינים כגון כאב, העין נראית מגורה ואדומה וישנה ירידה בראייה מכל סוג, יש לפנות לרופא.
האם ישנם סיכונים בהזרקות לזגוגית?
כבכל הליך רפואי, גם בהזרקות תוך עיניות ישנם סיכונים הכוללים: זיהום, קרע ברשתית והיפרדות רשתית, דימום תוך עיני ופגיעה בחלקים אחרים בעין. שכיחותם של סיבוכים אלה אינה גבוהה ויש לשוחח עם הרופא המטפל ולקבל ממנו את כל המידע לגבי ההליך הרפואי.
מהי הפרגנוזה למי שעבר טיפול בהזרקות לזגוגית?
יעילותן הרבה של הזרקות לזגוגית העין הפכו אותן לטיפול הנפוץ ביותר למחלות רשתית. שלא כמו טיפולים שקדמו להזרקות לזגוגית, שיעור ההצלחה של הטיפול גבוה. במקרים רבים הוא יוביל לעצירת המחלה ואף שיפור בראייה. היעילות של הזרקות לחלל העין תלויה במידה רבה באבחון נכון, זיהוי מוקדם של מחלת העיניים ממנה סובל המטופל וניהול הטיפול והמעקב ע"י מומחה רשתית מנוסה. כך למשל בניוון מקולרי ורטינופתיה סוכרתית טיפול מוקדם מעלה משמעותית את סיכויי ההצלחה. לכן, בדיקה יסודית על ידי מומחה ברפואת עיניים אשר ביכולתו לאבחן בין מצבים שונים חשובה כל כך, במיוחד במטופלים מעל גיל 50, חולי סוכרת וכל מי שנמצא בקבוצת סיכון לפתח מחלות עיניים.